Cinci personalitati care au contribuit la infiintarea Patriarhiei Romane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cinci personalități care au contribuit la înființarea Patriarhiei Române

[2025-02-04]
de Alexandru Boboc

Biserica Ortodoxă Română aniversează marți 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. Acest eveniment istoric nu ar fi putut avea loc fără contribuția unor personalități semnificative pentru Ortodoxia românească.
Între persoanele care au contribuit la proclamarea Patriarhiei se numără ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice și Regele țării.
Patriarhul Miron Cristea
Patriarhul Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Sursă foto: domeniu public
Personalitatea centrală a ridicării la rangul de Patriarhiei a Bisericii Ortodoxe Române este Mitropolitul Primat Miron Cristea, care a devenit primul Patriarh al României.
Deși ridicarea la rangul de Patriarhie a avut loc în data de 4 februarie 1925, întronizarea primului patriarh s-a făcut la 1 noiembrie 1925. În această perioadă a avut loc recunoașterea Patriarhiei Române de către stat și de Patriarhia Ecumenică.
În primul său cuvânt adresat în calitate de patriarh, Miron Cristea a subliniat ideea fundamentală c㠄unirea sufletească a milioanelor de credincioși ortodocși români va spori duhul dătător de viață pentru poporul nostru și țara lui și va forma din cheagul sufletesc, cel mai solid ciment pentru închegarea țării și normala ei dezvoltare și în viitor într-o unitate națională tot mai puternică”.
Mitropolitul Pimen Georgescu
Mitropolitul Pimen Gerogescu. Sursă foto: domeniu public
Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei a fost cel care a alcătuit propunerea de ridicare la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române.
În ziua istorică de 4 februarie 1925 nu a putut participa la Ședința Sfântului Sinod din motive de sănătate.
Urmând ordinii ierarhice, propunerea a fost citită de Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc al Bucovinei. Actul era semnat de șapte ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Propunerea a fost următoarea: „Mitropolia Ungrovlahiei, cu scaunul mitropolitan din București, să fie ridicată la rangul de Patriarhie, iar Mitropolitul Ungrovlahiei, ca primat al României, care de drept este și președintele Sfântului Sinod, să poarte titlul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Naționale Române cu reședința în București”.
Episcopul Bartolomeu Stănescu
Episcopul Bartolomeu Stănescu al Râmnicului, Noul Severin. Sursă foto: domeniu public
Episcopul Bartolomeu al Râmnicului Stănescu a primit calitatea de referent din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a redacta Actul de înființare a Patriarhatului Românesc.
„Poporul român își înființează de astăzi înainte prin propria lui suveranitate, politică și bisericească, Patriarhatul pentru Biserica Ortodoxă Română, recunoscându-i Mitropolitului de București al Țării, titlul de Patriarh al României, în locul titlului de până aci de Primat al României”, se arată în documentul de înființare al Patriarhiei Române.
Episcopul Bartolomeu Stănescu alături de Episcopii Nectarie al Bucovinei și Lucian al Romanului au primit sarcina de a redacta actul de notificare a celorlalte Biserici surori, conform Patriarhatul românesc. Acte și documente.
Patriarhul Ecumenic Vasile al III-lea
Patriarhul Ecumenic Vasile al III-lea. Sursă foto: domeniu public
De personalitatea Patriarhului Ecumenic Vasile al III-lea se leagă recunoașterea ridicării la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodox Române.
În data de 23 septembrie 1925, o delegație a Patriarhiei Ecumenice a venit la București pentru semnarea Tomosului de recunoaștere a Patriarhiei Române. Delegația era formată din Mitropoliții Ioachim al Calcedonului și Ghermanos al Sardeonului, însoțiți de Marele Dragoman al Patriarhiei Ecumenice, Spiru Constantinidis.
„Cu căldură, felicităm pe Preafericirea Voastră pentru noua vrednicie de înaltă cinste, care, prin hotărâre unanimă este recunoscut de către Sfântul și veneratul nostru Sinod”, se arată în Tomosul Patriarhiei Ecumenice.
Semnarea acestui act a avut loc la București în data de 27 septembrie.
De asemenea, Patriarhul Vasile al III-lea a trimis o scrisoare enciclică tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale prin care a anunțat recunoașterea Patriarhiei Române.
Regele Ferdinand I
Regele Ferdinand I. Sursă foto: domeniu public
Regele Ferdinand I, care a domnit între 1914 și 1927, a fost cel care a promulgat Legea pentru „Ridicarea Scaunului Arhiepiscopal și Mitropolitan al Ungro-Vlahiei, ca primat al României, la Scaun Patriarhal”.
Articolul doi al acestei legi prevedea: „Actualul Arhiepiscop și Mitropolit al Ungro-Vlahiei, Înalt Prea Sfințitul D. D. Miron Cristea devine, în calitatea sa de Primat al României, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”.
Regele Ferdinand I a promulgat această lege la București în data de 23 februarie 1925, fiind înscrisă în Monitorul Oficial numărul 44, din 25 februarie 1925.
La un secol de la acest eveniment istoric, Biserica Ortodoxă Română a proclamat 2025 ca fiind „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.
Informații extrase din volumul „Patriarhia Românească. Acte și documente”, Arhim. Tit Simedrea, Tipografia Cărților Bisericești, 1926.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 37, Ultimul acces: 2025-03-15 08:07:29