Nota despre Biserica Catolica din China - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Notă despre Biserica Catolică din China

[2019-02-06]
Următoarea notă a fost publicată în L’Osservatore Romano, ediția din 3 februarie, prezentând toți pașii făcuți de Sfântul Scaun legat de Biserica Catolică din China după acordul China-Vatican semnat în septembrie 2018. Nota spune că acest dialog este continuat pentru a înfrunta ulterioare „probleme încă existente, începând de la recunoașterea civilă a clerului «neoficial»”. Redăm textul integral, după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro.

La 22 septembrie 2018 la Pechin, Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză au semnat un „Acord Provizoriu despre numirea Episcopilor”. Anterior, la 8 septembrie 2018, după ce a reflectat și s-a rugat mult, Succesorul lui Petru, cu spirit de largă bunăvoință, a primit în comuniunea eclezială deplină șapte Episcopi chinezi, consacrați fără mandat pontifical. În acest context, Papa Francisc i-a invitat pe toți prelații să reînnoiască adeziunea totală la Cristos și la Biserică și le-a amintit că, aparținând poporului chinez, sunt ținuți să aibă respect și lealitate față de autoritățile civile și, ca Episcopi, sunt chemați să fie fideli față de Evanghelie, după cum învață însuși Isus: „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Mt 22,21).
În plus, Sfântul Părinte a încredințat fiecărui Episcop o misiune pastorală diecezană, ținând cont cum se cuvinte de situațiile locale speciale și complexe. De aceea, Mons. Giuseppe Guo Jincai a fost chemat să desfășoare slujirea episcopală ca prim Episcop de Chengde; Mons. Giuseppe Huang Bingzhang, ca Episcop de Shantou; Mons. Giuseppe Liu Xinhong, ca Episcop în Anhui; Mons. Giuseppe Ma Yinglin, ca Episcop de Kunming; Mons. Giuseppe Yue Fusheng, ca Episcop în Heilongjiang; Mons. Vincenzo Zhan Silu, ca Episcop de Funing/Mindong; și Mons. Paolo Lei Shiyin, ca Episcop de Leshan. În raport cu aceste măsuri, Mons. Vincenzo Guo Xijin a asumat funcția de Episcop auxiliar de Funing/Mindong și Mons. Pietro Zhuang Jianjian titlul de Episcop emerit de Shantou.
Cu privire la funcția lor pastorală, cei nouă prelați au primit comunicarea Sfântului Scaun la 12 decembrie 2018 la Pechin, în contextul unei ceremonii sobre marcate de comuniune eclezială intensă și încheiate cu rugăciunea Tatăl Nostru și cântarea Bucură-te Marie după o melodie chineză tradițională. În fine, este un fapt de mare însemnătate eclezială că Mons. Antonio Tu Shihua OFM, cu câteva luni înainte de decesul său petrecut la 4 ianuarie 2017, a cerut să fie readmis în comuniunea deplină cu Succesorul lui Petru, care l-a primit cu titlul de Episcop emerit de Puqi.
Pentru a înțelege mai bine însemnătatea eclezială și pastorală a acestor evenimente este deosebit de oportun să facem referință la ceea ce Papa Francisc a subliniat în „Mesaj adresat catolicilor chinezi și Bisericii universale” din 26 septembrie 2018: „Tocmai cu scopul de a susține și a promova vestirea Evangheliei în China și de a reconstitui unitatea deplină și vizibilă în Biserică, era fundamental să se trateze, în primul rând, problema numirilor episcopale. Este cunoscut de toți că, din păcate, istoria recentă a Bisericii catolice din China a fost marcată în mod dureros de profunde tensiuni, răni și diviziuni, care s-au polarizat mai ales în jurul figurii Episcopului ca păzitor al autenticității credinței și garant al comuniunii ecleziale” (nr. 3).
Acum este important de a trăi unitatea între catolici și „a deschide o fază de colaborare mai fraternă, pentru a asuma cu angajare reînnoită misiunea vestirii Evangheliei. De fapt, Biserica există pentru a-l mărturisi pe Isus Cristos și Iubirea iertătoare și mântuitoare a Tatălui” (Mesaj, nr. 4). Sfântul Scaun continuă să fie angajat în continuarea drumului de dialog, în vederea rezolvării treptate, cu atitudine de înțelegere reciprocă și de răbdare clarvăzătoare, a diferitelor probleme încă existente, începând de la recunoașterea civilă a clerului „neoficial”, cu scopul de a face tot mai normală viața Bisericii catolice din China.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 737, Ultimul acces: 2024-03-17 15:52:36