Papa convoaca la Roma Biserica Greco-Catolica Ucraineana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa convoacă la Roma Biserica Greco-Catolică Ucraineană

[2019-05-04]
Papa și PF Șevciuc
În timp ce se pregătește să plece în Bulgaria și Macedonia, Papa Francisc privește spre estul Europei și nu uită dramele din Ucraina, în trecut ținut de revoluții și lipsuri, în prezent scenariu de războaie – ca acela din Donbass care din 2014 până astăzi a provocat circa 100 mii de morți – și de diviziuni intra-ecleziale. Sfântul Părinte a decis să invite la Roma pe Arhiepiscopul major, pe membrii Sinodului permanent și pe Mitropoliții Bisericii greco-catolice ucrainene. Întâlnirea se va ține în zilele de 5-6 iulie, în Vatican, și vor participa și superiorii dicasteriilor din Curia Romană competenți, deci Congregația pentru Bisericile Răsăritene și Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Va fi o ocazie pentru a se reflecta asupra „situației delicate și complexe în care se află Ucraina”, se citește în buletinul sălii de presă a Vaticanului, care a comunicat știrea. „Cu această reuniune, Sfântul Părinte dorește să dea un semn al apropierii sale de Biserica Greco-Catolică Ucraineană, care își desfășoară slujirea pastoral atât în patrie cât și în diferite locuri ale lumii”, afirmă notificarea. În ea nu se face nici o mențiune la războiul care este încă în desfășurare, nici la situația politică a țării care trăiește acum o fază de tranziție cu președinția fostului actor Volodymir Zelensky. Totuși, comunicatul Vaticanului explică faptul c㠄în plus, întâlnirea va oferi o ocazie ulterioară pentru a aprofunda analiza privind viața și necesitățile Ucrainei, cu scopul de a găsi modurile în care Biserica Catolică, și îndeosebi Biserica Greco-Catolică, poate să se dedice tot mai eficace predicării Evangheliei, să contribuie la sprijinirea celor care suferă”.
Obiectivul este mai ales „promovarea păcii, a înțelegerii, pe cât este posibil, cu Biserica Catolică de rit latin și cu celelalte Biserici și comunități creștine”. De fapt, nu au trecut nici măcar șase luni de la conflictul dur dintre Patriarhia ecumenică de Constantinopol și Patriarhia de Moscova pentru problema acordării autocefaliei. Un contrast profund, chiar în afara circuitului din cadrul Ortodoxiei, ajungând să implice raporturile țesute de diferitele părți în cauză cu Biserica Catolică, ce a dus la ruperea comuniunii euharistice. Ucraina, deja butoi de pulbere, s-a transformat astfel într-un „ținut de ciocnire între două mari centre ale creștinismului” ortodox. Așa se exprima, într-un interviu la Tv2000, Arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuc de Kiev-Halyè, de opt ani în fruntea Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care astăzi aplaudă decizia Pontifului de a convoca clerul ucrainean la Roma.
Este „o veste bună pentru Biserica Greco-Catolică Ucraineană și pentru întreaga Ucraină”, afirmă PF Șevciuc. Este vorba de „cel mai înalt nivel de atenție arătat din partea Sfântului Scaun, cu o întâlnire fără precedent care face parte din practica internă a Curiei Vaticane în cazul în care se încearcă să se înțeleagă cum trebuie acționat în circumstanțe, evenimente sau situații determinate”. Papa, continuă Arhiepiscopul, „vrea ca toți Mitropoliții noștri și membri ai Sinodului Permanent să prezinte personal unele probleme importante ale vieții Bisericii din Ucraina și din străinătate care, conform părerii Episcopilor noștri, sunt astăzi cele mai importante”. „În acest mod, Biserica noastră va participa la elaborarea viziunii și strategiei Sfântului Scaun în raport cu statul ucrainean și cu comunitatea ucraineană mondială.” Și pentru că vor fi prezenți reprezentanții cei mai înalți ai organelor executive din Curia Romană, „vor fi formulate imediat mecanisme ale activităților în așa fel încât să putem întări Biserica noastră”.
„Strategia” este articulată pe trei puncte, explică prelatul ucrainean: ascultarea, pentru a înțelege cum poate Papa să intervină, ca să ajute o Biserică aflată într-o situație dificilă; întărirea Bisericii locale; și necesitatea de a garanta o dezvoltare organică a Bisericii locale. „Este vorba de un semnal important de sprijinire a Bisericii noastre și începutul unei lucrări foarte serioase pentru a asigura o dezvoltare adecvată a Bisericii în structurile sale și în activitățile pastorale din Ucraina și din străinătate.” Papa Francisc manifestase deja sprijinul său pentru țara est-europeană prin inițiativa „Papa pentru Ucraina” care, demarată în 2018, a realizat câteva proiecte umanitare monitorizate de Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Cardinalul prefect Peter K.A. Turkson a mers în misiune și în Ucraine, între 14 și 18 noiembrie anul trecut, pentru a verifica buna reușită a acestor inițiative, adresate îndeosebi copiilor traumatizați de război și de violențe. (material Vatican Insider, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 126, Ultimul acces: 2020-05-29 21:57:08