Editorii catolici vizeaza si ei periferiile - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Editorii catolici vizează și ei periferiile

[2019-05-04]
Organizat de Dicasterul pentru Comunicații, Zilele Internaționale ale Literaturii Catolice vor avea loc în perioada 26-29 iunie la Roma. Programul prevede schimburi de experiențe și caută să adopte noi sinergii ca răspuns la provocările erei digitale. Aceste provocări, specifice secolului al XXI-lea, reprezintă o problemă pentru toți editori, fie ei catolici sau nu. Internetul devenind tot mai larg disponibil și cu viteze tot mai mari, editorii trebuie să fie atenți la transformarea rapidă a presei pentru a răspunde provocărilor. Și trebuie să facă acest lucru într-un mediu economic complex și fragil, adesea dominat de giganții pieței digitale.

Jean Marie Montel, director general adjunct al Bayard Presse și președintele Federației Presei Catolice, explică faptul că profesioniștii trebuie să comunice între ei, dincolo de barierele lingvistice și chiar culturale: „Există dorința de a lucra împreună, de a ne împărtăși dificultățile și dorințele. Odată cu sosirea erei digitale, frontierele se dărâmă și probabil va fi necesar să lucrăm împreună tot mai mult”. Editorii catolici, dincolo de caracteristicile tradiționale afacerii, au o misiune inspirată de Evanghelie. „A catolic înseamnă a fi universal”, a spus Montel. „Din momentul în care cuvântul catolic este pronunțat, toate limitele sunt desființate, iar prin definiție, toată lumea este vizată.”
Este o misiune care amintește de chemarea Papei Francis de a merge la periferiile lumii și credinței. Un exemplu în acest sens este presa parohială din Europa. Astfel de inițiative pot ajunge la un număr mare de persoane de pe teritoriul parohiei, indiferent de orientările lor religioase. Difuzarea digitală face posibilă să se ajungă la numeroși oameni în același timp, dar și extinderea accesului spre alte părți ale lumii. Pentru Martel, „activitatea editorială catolică este, fără îndoială, cea mai bună cale de a ajunge la oameni”. Provocările erei digitale sunt imense. Lucrând împreună, editorii catolici pot înțelege mai bine modul în care internetul poate fi un avantaj pentru munca lor și pot răspunde mai bine la așteptările în constantă schimbare. În Africa, de exemplu, unde numărul catolicilor crește rapid, tot mai multe Biserici locale își intensifică utilizarea mijloacelor de informare în masă. Populația catolică din Asia este și ea în creștere, iar Martel sugerează c㠄poate pe aceste continente se află viitorul presei catolice”. Și-a exprimat speranța pentru o tot mai bună colaborare între editorii catolici.
Schimbul de conținuturi, cărți și proiecte poate fi una dintre cheile pentru a rezista în fața operatorilor gigantici de pe internet. „Amazon, Google și alții sunt afaceri cu care trebuie să lucrăm și, în același timp, cu care trebuie să ne luptăm”, concluzionează Montel. Editorii catolici, a afirmat el, sunt chemați să își adapteze strategia și să renunțe la rivalitățile tradiționale. Profesioniștii care doresc să participe la primele Zile Internaționale ale Literaturii Catolice, din perioada 26-29 iunie, pot găsi informații și se pot înscrie scriind la gec@spc.va.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 22, Ultimul acces: 2019-05-23 02:30:51