Papa Francisc inaintea vizitei in Bulgaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc înaintea vizitei în Bulgaria

[2019-05-03]
mesaj video
Papa Francisc a afirmat vineri că vizita sa în Bulgaria, din 5-7 mai, va fi un pelerinaj al credinței, unității și păcii, cu un accent ecumenic. „Pelerinajul meu va fi în întregime în amintirea Sfântului Papă Ioan al XXIII-lea, care în cei aproape zece ani petrecuți la Sofia ca delegat apostolic, a creat cu poporul vostru o legătură de stimă și de afect care încă durează”, a spus el în mesajul video înregistrat înaintea acestei vizite, care va include și Macedonia de Nord.

Motoul călătoriei este „Pacem in terris”, numele enciclicei Papei Ioan al XXIII-lea din 1963. Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea, ce a stat pe Scaunul lui Petru din 1958 și până în 1963, a fost canonizat împreună cu Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în 2014. Înainte să fie Papă, Angelo Giuseppe Roncalli (născut pe 25 noiembrie 1881) a fost vizitator apostolic, apoi delegat apostolic al Sfântului Scaun în Bulgaria, în anii 1925-1931. Pe lângă vizitarea comunității catolice, Pontiful va avea o întâlnire interreligioasă cu tinerii la Skopje, Macedonia de Nord, și o întâlnire cu Patriarhul Neofit și cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare. S-ar fi dorit să fie un moment de rugăciune în comun, dar partea ortodoxă a respins așa ceva. În schimb Papa se va ruga în tăcere, aflăm din program, în fața tronurilor Sfinților Ciril și Metodiu, în Catedrala ortodoxă.
„Țara voastră este patrie de martori ai credinței”, a spus Papa în mesajul video, „încă din timpurile în care Sfinții frați Ciril și Metodiu au semănat acolo Evanghelia: un semănat rodnic, care a adus roade îmbelșugate și în perioadele dificile din secolul trecut. Repeta aceasta adesea Sfântul Ioan Paul al II-lea, care atât de mult s-a străduit pentru ca Europa să redescopere forța eliberatoare a lui Cristos; precum și să poată reîncepe să respire cu cei doi plămâni ai săi. Pe urmele sale voi avea bucuria de a-l întâlni pe Sanctitatea Sa Patriarhul și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Împreună vom manifesta voința de a-l urma pe Domnul Isus pe drumul comuniunii fraterne între toți creștinii.”
Vizita în Bulgaria și Macedonia de Nord va fi prima a Papei Francisc în Europa, pe 2019, după vizitele din Panama, Emiratele Arabe Unite și Maroc. Catolicii din Bulgaria reprezintă 0,8% din populație. 76% sunt ortodocși, urmând în top musulmanii cu 10% din populație. În Macedonia de Nord, ortodocșii sunt circa 56%, iar musulmanii 33%, catolicii fiind sub un procent.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 22, Ultimul acces: 2019-05-25 04:05:47