Papa Francisc: Statul este in slujba persoanei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Statul este în slujba persoanei

[2019-05-03]
Papa Francisc
Statele nu pot și nu trebuie să se considere insule izolate. „În actuala situație de globalizare nu numai a economiei ci și a schimburilor tehnologice și culturale, statul național nu mai este în măsură să procure singur bunul comun pentru populațiile sale”, a spus Papa Francisc. „Bunul comun a devenit mondial și națiunile trebuie să se asocieze pentru propriul beneficiu.” Afirmația a fost făcută în discursul adresat joi, 2 mai, participanților la adunarea plenară a Academiei Pontificale de Științe Sociale.

Între 1 și 3 mai, această academie, condusă de prof. Stefano Zamagni, a avut adunarea plenară anuală, cu tema: „Națiune, Stat, Stat-Națiune”. Pontiful a subliniat realitatea tristă în care statele naționale adesea sunt mai mult pe poziții contrare decât să coopereze. În plus, a spus el, „trebuie constatat că frontierele statelor nu coincid mereu cu demarcații de populații omogene și că multe tensiuni provin dintr-o excesivă revendicare de suveranitate din partea statelor, adesea chiar în locuri unde ele nu mai sunt în măsură să acționeze în mod eficient pentru a tutela bunul comun.” Pentru a ilustra ce înseamnă un popor, Papa a apelat la Sf. Toma de Aquino: „Așa cum Sena nu este un fluviu determinat prin apa care curge, ci printr-o origine și o matcă precise, motiv pentru care este considerat mereu același fluviu, deși apa care curge este diferită, tot așa un popor este același nu prin identitatea unui suflet sau a oamenilor, ci prin identitatea teritoriului, sau și mai mult, a legilor și a modului de a trăi”.
Sfântul Părinte s-a oprit apoi mai amplu asupra unor fenomene observabile „cam peste tot în lume”, referindu-se la „curentele agresive față de străini, în special față de imigrați, precum și acel naționalism crescând care neglijează bunul comun”. A amintit că statul este „în slujba persoanei și a grupărilor naturale ale persoanelor cum sunt familia, grupul cultural, națiunea”, constatând apoi c㠄prea des statele sunt aservite intereselor unui grup dominant, mai mult din motive de profit economic”. Modul în care o națiune primește migranții, a susținut el, revelează viziunea ei despre demnitatea umană și despre raportul său cu omenirea. „Migrantul nu este o amenințare la adresa culturii, obiceiurilor și valorilor națiunii care primește. Și el are o obligație, aceea de a se integra în națiunea care îl primește. A integra nu înseamnă a asimila, ci a împărtăși genul de viață al noii sale patrii, chiar dacă rămâne el însuși ca persoană, purtător al unei proprii istorii biografice. În acest mod, migrantul va putea să se prezinte și să fie recunoscut ca o oportunitate pentru a îmbogăți poporul care îl integrează.”
Papa i-a încurajat pe membrii Academiei să caute „procese apte să depășească ceea ce desparte națiunile și să propună noi drumuri de cooperare, în special cu privire la noile provocări”, invocând concret schimbările climatice și diversele forme moderne de sclavie. A avertizat și privitor la proliferarea armelor, pe pământ dar și în spațiu cosmic. „Așa-numita nouă frontieră tehnologică va ridica și nu va coborî pericolul unui holocaust nuclear”. A încheiat cerând colaborarea celor prezenți „în răspândirea conștiinței unei reînnoite solidarități internaționale, respectând demnitatea umană, bunul comun, respectarea planetei și a binelui suprem al păcii. Vă binecuvântez pe voi toți, binecuvântez munca voastră și inițiativele voastre.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 112, Ultimul acces: 2020-05-25 20:46:07