De Izvorul Tamaduirii, Mitropolitul Teofan propune medicamentul cel mai eficace pentru raul din noi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

De Izvorul Tămăduirii, Mitropolitul Teofan propune medicamentul cel mai eficace pentru răul din noi

[2019-05-04]
de Sorin Ionițe

„De obicei, noi vedem răul în alții: în cei care ne conduc, uneori în preoți, în dușmanii noștri, vedem răul peste tot în jurul nostru și nu avem capacitatea să vedem răul din noi”, a atras atenția Mitropolitul Teofan vineri, 3 mai 2019, la hramul bisericii noi a Mănăstirii Zosin din județul Botoșani.
Ierarhul a semnalat că în interiorul nostru „foarte multe răni se cer a fi tămăduite” și a relatat o pildă referitoare la greșeala de a vedea doar răul din afară:
„Un sfânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe descria această situație folosind imaginea unei cetăți care este asaltată de dușmani și comandantul, împăratul cel mai mare al acelei cetăți, se luptă și toată oștirea o îndreaptă spre năvălitorii care doresc să intre în cetate, dar nu ia seama la dușmanii cei dinlăuntru, la trădătorii cei dinlăuntru, la dușmanii care poate pe dedesubt, prin galerii subterane, au intrat în cetate. Toată atenția împăratului este orientată spre dușmanii din afară, dar nu-și dă seama că sunt mult mai periculoși dușmanii cei dinlăuntru”, a spus ierarhul.
Părintele Mitropolit a amintit și cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care spunea c㠄nici un rău nu poate să ni-l facă cineva din afară. Singurul rău adevărat este cel care se face și care ne roade înăuntru și care ne gâtuie și care ne înlănțuie înlăuntrul nostru”.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat c㠄adevăratul creștin, dacă dorește să alunge răul din lume, trebuie să înceapă cu el însuși”, informează Doxologia.
„Iar dacă dorește să alunge și răul din viața altora, să și-l asume pe acesta, să se vadă pe sine responsabil pentru răul pe care-l fac alții, cel puțin pentru faptul că nu ne-am rugat îndeajuns pentru cei ce sunt cuprinși de rău; doar răul care este asumat, acela este îndepărtat”, a semnalat ierarhul.
Medicamentul cel mai eficace pentru răul din noi
„Medicamentul cel mai eficace pentru răul din noi și pentru răul din lume este duhul de pocăință, care ar trebui să cuprindă întreaga noastră ființă”, a insistat Părintele Mitropolit.
Înaltpreasfinția Sa a spus c㠄dacă duhul de pocăință se răspândește la mai mulți, atunci se mântuie și țara și lumea și întreg neamul omenesc”.
„E bine să privim în primul rând la răul din noi, din ograda proprie, nu la răul de dincolo de ziduri, iar pocăința este apă curățitoare, medicament împreună cu dumnezeiasca Împărtășanie, care poate să ne aducă multă alinare și în cele din urmă vindecare prea multelor răni care ne cuprind în mod special sufletul”.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan a oficiat slujba Aghesmei mici. Pelerinilor le-au fost oferite pe lângă apa sfințită pachete cu mâncăruri tradiționale din partea Mănăstirii Zosin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 23, Ultimul acces: 2019-05-23 22:58:15