5 mai – 6 iunie: „Zilele Credintei si Culturii in Episcopia Caransebesului” (Program) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

5 mai – 6 iunie: „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” (Program)

[2019-05-03]
de Sorin Ionițe

„Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” vor începe duminică, 5 mai 2019, cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.
După slujbă, va avea loc deschiderea tradițională a Rugii bănățene în fața Catedralei Episcopale – un spectacol de promovare a folclorului tradițional bănățean, informează Eparhia pe site-ul oficial.
Tot în aceeași zi va fi vizitat Muzeul Episcop dr. Elie Miron Cristea al Eparhiei Caransebeșului, precum și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.
Luni, 6 mai, va avea loc deschiderea Simpozionului Internațional „Comuniune și comunități: jertfă, slujire, spiritualitate”, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului. Simpozionul va ține 2 zile, pe parcursul cărora vor avea loc comunicări pe două secțiuni, una istorică și una teologică.
Toți participanții își vor prezenta cercetarea referitoare la temele anunțate atât în Sala Festivă a Centrului Eparhial, cât și în „Aula 1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș.
Un moment inedit față de anii precedenți îl va constitui Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii și Licee Teologice Ortodoxe ce se va desfășura în municipiul Caransebeș în perioada 8-12 mai.
Zilele Credinței și Culturii vor continua joi, 23 mai, la Catedrala Episcopală din Caransebeș, cu cea de-a 10-a ediție a Festivalului Coral de Muzică Religioas㠄Miron Cristea“.
De Ziua Copilului, 1 iunie, la Sala Lira a Liceului de Artă Sabin Păuța din Reșița se va desfășura Festivalul Corurilor de Copii și Tineret „Timotei Popovici”, ediția a 37-a.
Tradiționalul Festival de poezie în grai bănățean „Credință și lumin㔠se va desfășura anul acesta, dedicat satului românesc, în satul Forotic, marți, 4 iunie. Poezia în grai, dialectală, are ca scop conservarea graiului bănățean, a cântecelor, a tradițiilor și obiceiurilor, a portului popular etc.
Praznicul Înălțării Domnului joi, 6 iunie, va fi ziua în care manifestările cultural-spirituale din Eparhia Banatului Montan se vor încheia prin comemorarea eroilor români la Crucea-monument de la Domașnea, închinată eroilor patriei și apărătorilor Ortodoxiei.
„Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului
„Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” sunt legate de tematica omagială a anului 2019 proclamat în Patriarhia Română drept Anul omagial al satului românesc și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, dar și de aniversările de la nivel eparhial:
Episcopia Caransebeșului aniversează în 2019 un sfert de secol de la reînființarea din anul 1994, după ce în urmă cu șapte decenii a fost desființată abuziv de regimul comunist în anul 1949, drept pentru care este abordată și tema locală, „Episcopia Caransebeșului – răstignire și înviere: 70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare”.
Toate aceste motivații sunt însuflețite și de aniversarea unui secol de la instaurarea administrației românești în Banat în lunile iulie-august 1919.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 132, Ultimul acces: 2020-06-03 07:49:27