Parintele Ghedeon de la Colciu, fost „reeducat” la Pitesti, a trecut la cele vesnice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Părintele Ghedeon de la Colciu, fost „reeducat” la Pitești, a trecut la cele veșnice

[2019-05-03]
de Sorin Ionițe

Părintele Ghedeon de la Colciu, cel mai bătrân monah român aghiorit, a plecat la Domnul miercuri, 1 mai 2019, la vârsta de 94 de ani. Părintele Ghedeon a fost în tinerețe „reeducat” la Pitești chiar de Eugen Țurcanu pentru presupusa sa apartenență la mișcarea legionară.
Slujba de înmormântare a avut loc la Chilia „Sfântul Gheorghe” din Colciu în ziua imediat următoare, conform rânduielii aghiorite, informează blogul Sfântul Munte Athos.
Părintele Ghedeon de la Colciu
Părintele Ghedeon a mers în Sfântul Munte mai întâi la mănăstirea rusească a Sfântului Pantelimon. După oarecare timp, l-a sfătuit părintele Gavriil de la Russikon, că mai bine este pentru el a merge la chilia părintelui Spiridon, deasupra Xiropotamului. A făcut ascultare și s’a dus. Iar părintele Spiridon cercetându-l, l-a trimis la părintele Ioan de la Colciu.
De fapt îl îndrumase către avva Ioan Guțu, la chilia Sfântului Ioan Botezătorul de la Colciu dar, neștiind drumul, el a călătorit cu întrebarea și a nimerit la cealaltă vestită chilie, a Sfântului Gheorghe. Adică a și rămas la alt Ioan – Șova – și la avva Dionisie Ignat – Dumnezeu să-i numere cu sfinții Săi!, scrie George Crasnean într-un text preluat de blogul Sfântul Munte Athos.
Părintele Ghedeon de la Colciu. ©George Crasnean
A reușit, după închisoare, să facă doi ani de Teologie la București, până s-a aflat că este considerat „dușman al statului”.
Peste ani de zile, soția lui va reuși să ajungă în Israel și mai apoi în Grecia, unde, după grele peripeții, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană.
Doi ani mai târziu, mulțumită lui Ronald Reagan – care l-a inclus pe o listă cu șaptesprezece nume (altfel România nu primea clauza națiunii celei mai favorizate!) – reușea să ajungă, împreună cu fiul său, în America. Se întâmpla asta în 1982.
După alți opt ani petrecuți dincolo de ocean, va pleca, cu gând să vadă Ierusalimul, Sinaiul, Egiptul, Londra, Parisul și… Grădina Maicii Domnului. Însă venind prima dată în Sfântul Munte și simțind ocrotirea Fecioarei Maria a rămas acolo tot restul vieții.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 16, Ultimul acces: 2019-05-25 01:01:07