Ambasada Romaniei in Federatia Rusa a publicat o lista cu eroii romani decedati in lagarele NKVD - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ambasada României în Federația Rusă a publicat o listă cu eroii români decedați în lagărele NKVD

[2019-07-06]
de Gheorghe Anghel

Vasile Soare, Ambasadorul României în Federația Rusă, a anunțat joi publicarea unei liste cu numele a 10.724 de prizonieri români decedați între anii 1941-1956 în lagărele NKVD.
Lista poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei Române în Federația Rusă (în josul paginii)
„Îmi doresc ca acest documentar să aducă lumină și bucurie multor familii ale urmașilor foștilor prizonieri români de război (inclusiv a unora de peste Prut), aceștia având ocazia abia acum, DUPĂ 75 DE ANI, să afle unde își dorm somnul de veci tații, bunicii și străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată”, a notat Ambasadorul Vasile Soare într-o postare pe Facebook.
Ambasadorul Vasile Soare a demarat această muncă de documentare încă din anul 2002, în timpul primei sale misiuni diplomatice în Kazashstan.
„Dumnezeu să-i odihnească pe ostașii români căzuți pe front sau morți în prizonierat în Rusia! Să trăim și să-i pomenim cum se cuvine! Nu sunt uitați! Să ne ierte că i-am găsit și le cinstim memoria atât de târziu – a fost un drum lung”, a scris pe pagina sa de Facebook oficialul român.
Sfințirea unui monument dedicat eroilor români decedați în lagărele NKVD. Foto credit: Facebook/Vasile Soare
Luna trecută, Ambasadorul Vasile Soare a participat la inaugurarea și sfințirea a 7 noi monumente ridicate în anul 2018 de statul român în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice în anii 1940-1950 ai secolului XX.
Ambasadorul roman a fost însoțit în această deplasare de colaboratori ai misiunii diplomatice și de preotul Stefan Stanciu de la Parohia „Sfinții Arhangheli” – Ghencea din Bucuresti.
Cele 7 noi monumente românești au fost instalate pe locurile unor foste cimitire multinaționale pentru prizonieri de război din diverse localități/regiuni pe teritoriul Federației Ruse, unde sunt înhumați în total 1158 de prizonieri români.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 474, Ultimul acces: 2024-03-29 05:50:50