Papa Francisc: Bogatia noastra este Evanghelia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Bogăția noastră este Evanghelia

[2019-08-07]
Audiența generală de miercuri
„Evanghelia, care manifestă puterea numelui lui Isus care săvârșește minuni”, este bogăția Sfântului Paul, a Sfinților Petru și Ioan, conform episodului din capitolul 3 din Faptele Apostolilor, dar totodată și bogăția noastră, a spus Papa Francisc la audiența generală de astăzi, din Piața San Pietro. În capitolul amintit suntem puși în fața primei minuni din Fapte, o carte plină de altfel de minuni, înfăptuite de Cristos prin apostoli.

Sfântul Părinte a descris astfel întâmplarea biblică: „Petru și Ioan merg să se roage la Templu, centru al experienței de credință a Israelului, de care primii creștini încă sunt puternic legați. Primii creștini se rugau în templu la Ierusalim. Luca înregistrează ora: este ceasul al nouălea, adică ora trei după-amiază când jertfa era oferită ca ardere de tot ca semn al comuniunii poporului cu Dumnezeul Său; precum și ora în care Cristos a murit oferindu-se pe sine însuși „o dată pentru totdeauna”. Și la poarta templului numit㠄Cea Frumoas㔠văd un cerșetor, un om paralitic încă de la naștere. Pentru ce era la poartă omul acela? Pentru că Legea mozaică îl împiedica să ofere jertfe pe cel care avea vătămări fizice, considerate consecințe ale vreunui păcat. […] Conform acelei mentalități, există mereu un păcat la originea unei malformații. Și după aceea le-a fost negat chiar și accesul la templu.”
Astfel, ologul e acolo în fiecare zi, cerșind. „Când se întâmplă ceva neașteptat: vin Petru și Ioan și se pornește un joc de priviri. Ologul îi privește pe cei doi pentru a cere pomană, în schimb apostolii își ațintesc privirea, invitându-l să se uite la ei într-un mod diferit, pentru a primi un alt dar. Ologul îi privește și Petru îi spune: ‘Argint și aur nu am, însă ceea ce am, aceea îți dau: în numele lui Isus Cristos Nazarineanul, ridică-te și umblă!’ Apostolii au stabilit o relație, pentru că acesta este modul în care îi place lui Dumnezeu să se manifeste, în relație, mereu în dialog, mereu în apariții, mereu cu inspirația inimii: sunt relații ale lui Dumnezeu cu noi; printr-o întâlnire reală între persoane care poate avea loc numai în iubire.”
Pontiful și-a reluat catehezele după o lună de pauză, continuând cu a cincea parte din seria dedicată Faptelor Apostolilor. În episodul tocmai evocat, a spus el, vedem Biserica: „ea îl vede pe cel care se află în dificultate, nu închide ochii, știe să privească umanitatea în față pentru a crea relații semnificative, punți de prietenie și de solidaritate în locul barierelor”. „Petru și Ioan ne învață să nu ne încredem în mijloace, care sunt și ele utile, ci în adevărata bogăție care este relația cu Cel Înviat. De fapt – așa cum ar spune Sfântul Paul – suntem ‘săraci, deși îmbogățim pe mulți; unii care nu au nimic, deși stăpânim toate’. Totul nostru este Evanghelia, care manifestă puterea numelui lui Isus care săvârșește minuni.” Papa a încheiat invitând la reflecție personală: „Și noi – fiecare dintre noi – ce anume posedăm? Care este bogăția noastră, care este comoara noastră? Cu ce anume putem să îi îmbogățim pe alții? Să cerem Tatălui darul unei amintiri recunoscătoare amintind binefacerile iubirii Sale în viața noastră, pentru a da tuturor mărturia laudei și a recunoștinței.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 437, Ultimul acces: 2024-03-20 05:59:19