Papa emerit si Cardinalul Sarah au scris impreuna o carte - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa emerit și Cardinalul Sarah au scris împreună o carte

[2020-01-13]
Papa emerit Benedict al XVI-lea și Cardinalul Robert Sarah, prefectul Congregației pentru Cultul Divin, sunt co-autori ai unei cărți despre criza prin care trece Biserica și despre slujirea preoțească. Cartea „From the Deeps of Our Hearts” (Din adâncul inimilor noastre) va fi publicată în limba engleză la Ignatius Press. Lucrarea poate fi deja pre-comandată și va fi livrată în SUA începând cu data de 20 februarie.

Lucrarea „nu se referă doar la celibatul preoțesc, important desigur în sine”, a declarat pr. Joseph Fessio, fondatorul și editorul Ignatius Press. „Este vorba, așa cum descrie Papa emerit Benedict al XVI-lea în primul său paragraf, de ‘criza îndelungată prin care trece preoția de mulți ani’. Dar este vorba mai mult decât atât; este vorba despre natura Bisericii și a uceniciei creștine.” Potrivit Ignatius Press, Pontiful emerit și Cardinalul Sarah „abordează cu sinceritate provocările spirituale cu care se confruntă astăzi preoții, inclusiv tensiunile privind celibatul” și „invită la o convertire mai profundă în Isus Cristos, cheie pentru o slujire preoțească fidelă și fructuoasă și pentru reformarea Bisericii”.
Papa emerit și Cardinalul Sarah scriu c㠄preoția trece printr-o perioadă întunecată. Rănită de revelația atâtor scandaluri, tulburată de punea constantă la îndoială a celibatului, mulți preoți sunt ispitiți de gândul de a renunța și de a abandona totul.” Cartea este menită să fie un mesaj de speranță și o explicație a importanței biblice și spirituale a celibatului preoțesc, pe care cei doi o consideră drept ceva mai mult decât „un simplu precept al legii bisericești”. Potrivit Ignatius Press, autorii „insistă că înnoirea Bisericii este legată de o înțelegere înnoită a vocației preoțești, ca împărtășire a identității preoțești a lui Isus, Mirele Bisericii” și „afirmă că celibatul opțional pentru preoți nu este de fapt opțional pentru o preoție autentică”.
Editorul a adăugat că lucrarea este în parte un răspuns „la apelurile de remodelare a preoției, inclusiv la propunerile Sinodului amazonian”. Unele voci din Sinodul din octombrie 2019 au susținut hirotonirea întru preoție a bărbaților căsătoriți din regiunea Amazoniei, evident ca răspuns la lipsa vocațiilor. Dar unii participanți au spus că lipsa preoților din regiunea Amazoniei nu are drept cauză obligația la celibat și că Biserica trebuie să se roage pentru vocații și să întărească formarea preoților în regiune. CNA informa pe 8 octombrie că atât Cardinalul Sarah, cât și Cardinalul Peter Turkson și alții, au cerut de la tribuna Sinodului să se mențină disciplina Bisericii privind celibatul preoțesc pentru regiunea Amazoniei.
Celibatul preoțesc a fost pus la îndoială și prin „procesul sinodal obligatoriu” întreprins de Biserică Catolică din Germania. „Presbyterorum ordinis”, decret al Conciliului Vatican II, din 1965, despre slujirea și viața preoților, afirma c㠄înfrânarea desăvârșită și perpetuă pentru împărăția cerurilor, recomandată de Cristos Domnul […] a fost întotdeauna prețuită în mod deosebit de Biserică, mai ales pentru viața preoțească. […] Prin fecioria sau celibatul păstrat pentru împărăția cerurilor, preoții i se consacră lui Cristos cu un titlu nou și privilegiat, i de atașează mai ușor cu o inimă neîmpărțită, se dedică mai liber, în El și prin El, slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor, mai disponibili pentru a sluji împărăției Lui”, susține decretul.
„În acest fel, ei dau mărturie în fața oamenilor că vor să se consacre în mod exclusiv îndatoririi încredințate [… și] astfel, ei evocă acea cununie tainică voită de Dumnezeu, care se va manifesta pe deplin în veacul viitor: cununia Bisericii cu unicul ei mire, Cristos”, afirmă Conciliul Vatican II. Preoții celibi devin „semn viu al acelei lumi viitoare […] în care fiii învierii nu se însoară și nu se mărită”. Celibatul este numit „un dar atât de adecvat preoției Noului Testament, dat cu generozitate de către Tatăl”. „Sfântul Conciliu îi roagă, așadar, nu numai pe preoți, ci și pe toți credincioșii să aibă la inimă acest dar de preț al celibatului preoțesc și să ceară cu toții de la Dumnezeu să îl dăruiască mereu, din belșug, Bisericii Sale.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 935, Ultimul acces: 2024-04-16 10:23:27