Narcisele salbatice au inflorit pe sute de hectare. Nu toate ariile sunt protejate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Narcisele sălbatice au înflorit pe sute de hectare. Nu toate ariile sunt protejate

[2020-05-22]
de Ștefana Totorcea

În luna mai, poienile de pe fânețele umede se umplu cu delicate narcise sălbatice. Pe teritoriul României se găsește cea mai mare arie protejată din Europa în care acestea înfloresc. Nu toate poienile cu narcise sunt în arii protejate și nici nu există o prevedere care să protejeze specia la nivel național.
Rezervația Naturală Dumbrava Vadului, din comuna Șercaia, județul Brașov, are cea mai mare poiană cu narcise din Europa, care se întinde pe 400 de hectare. Dacă nu ar fi fost restricțiile sanitare, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena s-ar fi organizat aici Festivalul Narciselor.
Poieni similare se găsesc în toată țara. Printre altele, la Negrași, în județul Argeș, la Negrileasa, în județul Alba, pe Vârful Saca din Munții Rodnei, în județul Bistrița-Năsăud, la Vlăhița, în județul Harghita, și la Racâș-Hida, în județul Sălaj.
Majoritatea poienilor cu narcise se află pe fânețe umede, specia având nevoie de sol îmbibat în apă și fiind favorizată de agricultura tradițională, respectiv de utilizarea terenurilor ca fânețe, a explicat pentru Agerpres Demeter László, Directorul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita.
„Dacă am avea numai păduri compacte, nu am avea atâtea narcise, pentru că îi trebuie lumină, și, dacă am avea pășunat, la fel, nu ar fi atâtea narcise”, a spus el. „Condițiile care favorizează specia au o componentă geomorfologică și o componentă umană, și anume utilizarea tradițională a terenurilor.” Fânețele favorizează și prezența altor specii de flori și animale.
Din păcate, florile sunt culese în masă pentru comercializare. Un alt fapt care le amenință este transformarea terenurilor în pășuni. Narcisa sălbatică nu este protejată prin lege, dar mai multe poieni din țară sunt declarate rezervații naturale, ceea ce înseamnă protecție și pentru specie.
Oficialul harghitean citat a făcut apel la oameni să nu cedeze tentației de a culege cât mai multe narcise când ajung în poienile înflorite. În acest an, riscul pentru poieni este mai mic, din cauza restricțiilor de circulație din timpul stării de alertă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 518, Ultimul acces: 2024-03-28 10:21:34