Sase hirotoniri de preoti in Catedrala din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Șase hirotoniri de preoți în Catedrala din Iași

[2020-09-08]
foto: Ovidiu Bișog
În sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, marți, 8 septembrie 2020, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, șase diaconi au primit hirotonirea întru Preoție: cinci pentru Dieceza de Iași și unul pentru Congregația „Mica Operă a Divinei Providențe” (Don Orione). Celebrarea a putut fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, anticipată de o ediție specială care a început la ora 9.30.

La Liturghia de hirotonire PS Iosif Păuleț i-a avut alături pe PS Petru Gherghel, Episcop emerit, pr. Egidiu Condac, Vicar general al Episcopiei de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali – Provincia „Sfântul Iosif” din România, pr. Paul Budău, paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” și decan de Iași, dar și superiori și profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate. Au fost peste 70 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și mai mulți credincioși, celebrarea desfășurându-se cu respectarea normelor de prevenție indicate de autoritățile civile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.
Părinții diaconi, ca pregătire spirituală pentru hirotonirea întru prezbiterat, au făcut exercițiile spirituale în perioada 15-20 iunie, în parohia romano-catolic㠄Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Rădăuți, județul Suceava, Decanatul de Bucovina. Exercițiile spirituale au fost coordonate de părintele Aurel Iștoc, paroh de Rădăuți, care le-a împărtășit bogata sa experiență pastorală și i-a condus spre aprofundarea preoției lui Cristos, care a venit în lume nu ca să fie slujit, ci ca să slujească. Luni, 7 septembrie, părinții diaconi au depus în prezența PS Iosif Păuleț profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, cu emoția apropiatului moment așteptat ani de zile și întârziat de situația dificilă creată de pandemie, hirotonirea ca preoți ai Bisericii Romano-Catolice.
Marți, fiind și sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de Catedrală credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei șase diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți. Situația dificilă în care ne aflăm a făcut ca numărul participanților să fie considerabil mai mic față de alți ani, când Catedrala devenea neîncăpătoare la o astfel de hirotonire preoțească. La ora 10.25 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții, apoi au urmat preoții din parohii, diaconii, vizibil cuprinși de emoție, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de Episcopi.
La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe oaspeții de seamă, într-un mod special pe candidații la Preoție, pe toți credincioșii prezenți în Catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media. După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iași, Mons. Benone Farcaș, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitați să se apropie de altar, cei șase candidați răspunzând „Prezent!” la auzirea numelui și făcând un pas în față. Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Iosif Păuleț, pentru Preasfinția Sa fiind și prima dată când celebrează în catedrală o Sfântă Liturghie de hirotonire de preoți. Îndreptându-se în chip deosebit spre diaconii care peste câteva clipe urmau să fie hirotoniți preoți, PS Iosif i-a îndemnat să privească mereu la Sfânta Fecioară Maria și să se lase transformați de exemplul ei de umilință și slujire, pentru ca și ei să spună din toată inima: „Iată slujitorul Domnului, fie mie după cuvântul Tău! Doamne, mă pun în totalitate la dispoziția Ta. Fă din mine un instrument al iubirii Tale în mijlocul oamenilor!”
După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să își asume misiunea preoției, Episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic „Sfântul Iosif”, care a susținut cântările la această celebrare, a intonat „Litania tuturor sfinților”. A urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii. Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Iosif Păuleț s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: „Primește darul poporului Sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului”. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Iulian-Robert Gherghel, în numele tuturor celor șase preoți nou-sfințiți, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la sfânta preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.
La sfârșitul celebrării, fiind invitat să ia cuvântul, PS Petru Gherghel le-a spus noilor preoți: „Dragi neoprezbiteri, bucuria voastră este bucuria lui Dumnezeu, este bucuria Maicii Domnului, este bucuria Bisericii, e bucuria păstorului Diecezei noastre, e bucuria noastră, a tuturor, celor prezenți aici în Catedrală sau uniți cu noi prin mijloacele de comunicare. Este o mare bucurie. Un preot care are atâtea daruri primite de la Dumnezeu este și trebuie să rămână un motiv de bucurie, de speranță, de curaj și de încredere. Bine ați venit între noi, în clerul Bisericii locale sau în clerul diferitelor noastre familii religioase! Bine ați venit! Toți vă așteaptă, vă însoțesc și vă doresc să fiți colaboratorii lor în munca de evanghelizare. Lumea are nevoie de preoți. Lumea are nevoie de voi. Să nu vă opriți din munca, lupta, rugăciunile și eforturile voastre de a mângâia poporul, de a-i încuraja pe oameni, de a fi în lume purtători de lumină și speranță, de a promova pacea și sănătatea. Bucurați-vă, așadar, de ziua de astăzi! Bucurați-vă cu familiile, bucurați-vă cu întreaga familie a clerului nostru, bucurați-vă împreună cu cei care vă așteaptă!”
După aceste momente, PS Iosif Păuleț le-a încredințat noilor preoți actul de hirotonire, jurisdicția pentru ascultarea spovezilor și numirea pentru începutul misiunii preoțești. Alături de Episcopi, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială la sfârșitul Liturghiei. Celebrarea hirotonirii preoțești a fost transmisă (de către echipa ERCIS Media) în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro). De la ora 9.30, din Memorialul Anton Durcovici, care se află la subsolul Catedralei, a fost transmisă o ediție specială cu mai mulți invitați, printre care Preasfințiții Iosif Păuleț și Petru Gherghel, pentru a introduce mai bine în atmosfera sărbătorii și a momentului important pe care le-au trăit cei șase preoți nou-sfințiți.
Bucuria noilor preoți a continuat și după Sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul noilor preoți, pentru ca să îi felicite. O bucurie specială au simțit, cu siguranță, și părinții acestor noi preoți. Se vedea pe chipurile credincioșilor bucuria și speranța că acești noi tineri vor fi alți păstori care să îi îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt și faptă. Toți preoții nou-sfințiți urmează ca în ziua de 13 septembrie să celebreze prima Sfântă Liturghie în localitățile natale. Îi însoțim cu rugăciunile noastre pe acești noi șase preoți, ca bunul Dumnezeu să îi însoțească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoți buni și sfinți. (după materialul semnat de pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 607, Ultimul acces: 2024-03-29 04:30:04