Cardinalul Piat despre lectiile anului tocmai incheiat - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Piat despre lecțiile anului tocmai încheiat

[2021-01-11]
Cardinalul Maurice Piat
În reflecțiile și urările de Anul Nou pentru anul 2021, Episcopul de Port-Louis, Mauritius, Cardinalul Maurice Piat, îi invită pe toți să lucreze spre binele comun, ascultând Cuvântul lui Dumnezeu și promovând solidaritatea. „Viitorul tuturor este în joc. Trebuie să fim capabili să ne ascultăm unii pe alții, să gândim împreună, să căutăm binele comun al țării și nu numai interesele noastre, fie ele economice sau politice”, a declarat Cardinalul Piat săptămânalului diecezan local La Vie Catholique, la sfârșitul săptămânii trecute. Cardinalul a subliniat că Mauritius trece prin „una dintre cele mai dificile perioade din istoria țării”, în parte din cauza pandemiei Covid-19. „Economia noastră se descurcă prost, iar perspectivele nu sunt roz”, a explicat el. „Mi se pare că este urgentă nevoie ca femeile și bărbații cu experiență și înțelepciune din această națiune, din toate categoriile sociale și din toate comunitățile, să se întâlnească cu autoritățile pentru a reflecta serios cu privire la modul în care țara noastră se poate recupera”, a spus Cardinalul.

Cardinalul Piat a indicat două căi de ieșire din criza cu care se confruntă națiunea insulară: pe lângă colaborarea dintre oameni și autorități, cealaltă este solidaritatea, care ar trebui să fie „spontană și generoasă”, dar „nu pasageră”; nu ceva momentan, ci mai degrabă durabil în timp, a spus el. Pentru a menține viu impulsul solidarității, Cardinalul sugerează că primul lucru de făcut este „să nu practicăm solidaritatea singuri, ci într-un grup, să ne susținem reciproc în mod fratern, mai ales atunci când, inevitabil, apar dificultăți; evaluarea căii parcurse și învățarea din aceasta pentru a începe din nou într-o abordare din ce în ce mai potrivită.” A doua metodă este aceea de „a frecventa Cuvântul lui Dumnezeu, care ne invită să contemplăm modul în care Isus însuși a trăit solidaritatea, chiar și în mijlocul celor mai rele încercări”. Din acest motiv, Episcopul de Port-Louis îi invită pe creștini „să înceapă sau să reia obiceiul de a citi Evanghelia împreună, în grupuri mici și comunități de prieteni, vecini sau colegi”. Acest gest aparent „simplu, neimportant” este de fapt „o adevărată sursă de curaj pentru a menține legături puternice”, în ciuda distanțelor cauzate de urgența sanitară, a subliniat el.
Privind la pandemie în sine, Cardinalul a avertizat că noul an „cu siguranță nu va marca sfârșitul acestui calvar”. Cu toate acestea, lecția care trebuie învățată din această experiență dramatică este că am înțeles „marea vulnerabilitate a economiei noastre și fragilitatea surselor noastre de venit”. În consecință, „trebuie să fi învățat și să trăim mai sobru și să experimentăm personal cum putem fi fericiți cu o viață simplă”. În același timp, Cardinalul Piat și-a exprimat aprecierea pentru toată creativitatea demonstrată de parohii în timpul pandemiei. A lăudat legăturile strânse cultivate în rândul credincioșilor și numeroasele inițiative de solidaritate, de parc㠄șocul neașteptat al Covid-19 ar fi trezit ce e mai bun în mulți oameni”. Episcopul de Port-Louis speră că toate acestea „nu vor fi doar un succes izolat, ci începutul unui nou mod de viaț㔠în rândul mauritienilor întăriți de „o viață de credință care nu mai este mulțumită de simpla participare la Liturghia de duminică. Această credință trebuie hrănită mai mult, ascultând Cuvântul lui Dumnezeu” și rezonanța sa esențial㠄în aceste vremuri dificile”, a spus Cardinalul Piat.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 80, Ultimul acces: 2021-03-01 19:49:58