Papa Francisc admite femei ca lector si acolit - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc admite femei ca lector și acolit

[2021-01-11]
Papa Francisc
Papa Francisc a emis luni un motu proprio care modifică legislația canonică pentru a permite femeilor să slujească în pozițiile de lector și acolit. Cu motu proprio „Spiritus Domini”, emis pe 11 ianuarie, Sfântul Părinte a schimbat canonul 230 § 1 din Codul de Drept Canonic, care acum sună astfel: „Laici care au vârsta și calitățile stabilite prin decret de Conferința Episcopilor, pot fi admiși, prin ritul liturgic stabilit, la slujirea de lector și de acolit; totuși acordarea acestor slujiri nu le dă dreptul de a fi întreținuți sau remunerați de Biserică.” Înainte de această schimbare, canonul spunea „bărbați laici” în loc de „laici”. Trebuie spus că este de fapt o consfințire în canon a unor practici existente deja în anumite locuri din lume, dar până astăzi la modul excepțional. În plus, nu este vorba de vreo hirotonire a femeilor în vederea preoției.

Funcțiile de lector și acolit sunt slujiri recunoscute public, instituite de Biserică. Rolurile sunt considerate „ordine minore” în tradiția Bisericii și anterior erau rezervate bărbaților – în teorie cel puțin. Conform dreptului bisericesc, „înainte ca cineva să fie promovat fie la diaconatul permanent, fie la cel tranzitoriu, este necesar să fi primit și să fi exercitat o perioadă adecvată de timp slujirile de lector și de acolit.” Papa Francisc i-a trimis o scrisoare Cardinalului Luis Ladaria, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, explicând decizia sa de a admite femeile la ministerele lectorului și acolitului. În această scrisoare, Pontiful a evidențiat distincția dintre slujirile „instituite” și slujirile „hirotonite” și și-a exprimat speranța că deschiderea acestor funcții către femei ar putea „manifesta mai bine demnitatea comună a Botezului membrilor poporul lui Dumnezeu”.
Sfântul Părinte scrie: „Apostolul Paul face distincție între darurile harului – carisme (charismata) și slujirile (diakoniai [cf. Rom 12,4 ș.u. și 1Cor 12,12 ș.u.]). Conform tradiției Bisericii, diferitele forme pe care le iau carismele atunci când sunt recunoscute public și sunt puse la dispoziția comunității și misiunii ei într-o formă stabilă se numesc ministere”, a scris Papa în scrisoarea publicată pe 11 ianuarie. „În unele cazuri, ministerul își are originea într-un Sacrament specific, Preoția: acestea sunt slujirile ‘hirotonite’ – Episcopul, presbiterul, diaconul. În alte cazuri, slujirea este încredințată, cu un act liturgic al Episcopului, unei persoane care a primit Botezul și Mirul și în care sunt recunoscute carisme specifice, după un drum adecvat de pregătire: vorbim atunci de slujiri ‘instituite’.”
Papa a remarcat că exist㠄o urgență din ce în ce mai mare astăzi de a redescoperi coresponsabilitatea tuturor celor botezați din Biserică și, în special, a misiunii laicilor”. A mai spus că Sinodul Episcopilor din 2019 pentru regiunea pan-amazonian㠄a semnalat necesitatea de a ne gândi la ‘noi căi pentru ministerialitatea eclezială’, nu numai pentru Biserica Amazoniană, ci pentru întreaga Biserică, în diferite situații”. „Este urgent să fie promovate și conferite slujiri bărbaților și femeilor… Trebuie să consolidăm Biserica bărbaților și femeilor botezați promovând slujirile și, mai presus de toate, conștientizarea demnității Botezului”, a spus Papa Francisc, citând documentul final al Sinodului. Va rămâne la latitudinea Conferințelor Episcopale locale să stabilească cele mai adecvate căi pentru discernământul și pregătirea candidaților la ministerele lectorului și acolitului pe teritoriile lor, a spus Papa. „A oferi laicilor de ambele sexe posibilitatea de a accede la slujirea de acolit și de lector, în virtutea participării lor la preoția baptismală, va spori recunoașterea, tot printr-un act liturgic (instituire), a prețioasei contribuții pe care mulți laici, chiar și femei, le oferă vieții și misiunii Bisericii.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 75, Ultimul acces: 2021-03-01 14:00:14