Sarbatoarea Botezul Domnului la Catedrala din Lugoj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Botezul Domnului la Catedrala din Lugoj

[2021-01-11]
Programul liturgic din acest an de la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, cu ocazia Sărbătorii Botezului Domnului Isus Cristos, s-a desfășurat în contextul precauțiilor impuse de respectarea regulilor sanitare pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infecției SARS-CoV-2. Astfel – spre deosebire de ceilalți ani – distribuirea aghesmei s-a făcut în exteriorul Catedralei în apropierea sacristiei.

Sfânta Liturghie de la orele 10.30 a fost celebrată de Preasfințitul Ioan-Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Teodor Baba, consilier eparhial și protopop de Lugoj, pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița și pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei. Răspunsurile au fost date de un grup restrâns de coriști ai corului „Reînvierea” al Catedralei, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.
În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a subliniat două aspecte, interior și asumare, legate de Cel ce în Iordan bine a voit a se boteza de la Ioan. Interior. Isus intră în natura umană, se face una cu noi și astfel din interior ne mânuiește. „S-a coborât din ceruri, s-a întrupat de la Spiritul Sfânt și din Maria Fecioară și s-a făcut om.” Suntem Fii Lui cu libertatea de a alege. „Dumnezeu te-a creat fără tine, dar nu te va mântui fără tine” – Sfântul Augustin. Asumare. „Iată Mielul lui Dumnezeu care ia asupra Sa păcatele lumii!” (In 1,29). Isus prin botez, asumă conștient natura umană și misiunea Sa de Răscumpărător. Simbolic, punctual și teologic, la Râul Iordanului, are loc conectarea Dumnezeirii lui Isus cu natura sa umană.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, conform tradiției, a urmat slujba Sfințirea cea Mare a apei (Agheasma Mare), binecuvântarea bisericii și a credincioșilor prin stropirea cu Agheasmă Mare, în timp ce corul a cântat Troparul Botezului. Sărbătoarea s-a încheiat cu distribuirea Aghesmei în exteriorul Catedralei. (text: Raimondo-Mario Rupp; foto: Manuel Trușcă)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 78, Ultimul acces: 2021-02-27 06:30:48