Ramnicu-Valcea: Expozitie de fotografie in cinstea unui marturisitor din temnitele comuniste - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Râmnicu-Vâlcea: Expoziție de fotografie în cinstea unui mărturisitor din temnițele comuniste

[2021-01-11]
de Gheorghe Anghel

La Seminarul Teologic din Râmnicu-Vâlcea va fi vernisată joi expoziția de fotografie „Preotul Gheorghe Cotenescu (1886-1965), apărător al idealurilor naționale și mărturisitor în temnițele comuniste”.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopie și de publicistul Radu Petrescu Muscel.
Preotul Gheorghe I. Cotenescu a fost o personalitate interbelică marcantă a Bisericii, culturii și școlii românești și a muzicii corale din țara noastră.
Pr. Gheorghe Cotenescu
S-a născut în 1886 în comuna argeșeană Stoenești. În 1913 devine preot paroh în satul natal.
Este prezent pe front în Primul Război Mondial, iar la încheierea deflagrației preotul-căpitan a fost decorat cu ordinul „Coroana României”.
Își găsește biserica distrusă de nemți, însă pe parcursul a 20 de ani va construi un alt locaș de cult, cu prețul unor eforturi și sacrificii enorme.
Edificiul eclezial este sfințit în data de 8 octombrie 1939 de Patriarhul Nicodim Munteanu.
A predat la seminarele din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeș și Cernica-Ilfov timp de peste 20 ani, formând numeroși elevi.
„Iar aceștia i-au întors dragostea pe măsura puterilor lor, mulți dintre ei devenind floarea ortodoxiei românești așa cum ar fi Patriarhii Teoctist Arăpașu și Iustin Moisescu, Episcopii Gherasim Cristea, Eftimie Luca și Roman Stanciu, valoroșii arhimandriți Sofian Boghiu, Roman Braga, Felix Dubneac, Grigorie Băbuș, Ioasaf Popa, Ioasaf Ganea, Atanasie Gladcovschi, Tănase Petroniu, Justin Pârvu, profesorii universitari Ioan Pulpea-Rămureanu și Anton Uncu, dar și demnul de pomenire protopop argeșean Vasile Chițu”, declara pentru Adevărul profesorul de istorie Constantin Voinescu.
În 1950 este comandat la închisoare de regimul comunist, după 14 luni de anchetă. Este încarcerat la Câmpulung și Pitești, este torturat și supus unor umilințe crunte, îi este confiscată averea.
După eliberare, petrece ultimii ani ai vieții în mari lipsuri și suferințe, mai mult prin spitale. S-a stins din viață în 1965.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 108, Ultimul acces: 2021-03-01 15:24:32