Ocrotitorul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului a fost sarbatorit la Catedrala Arhiepiscopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ocrotitorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală

[2021-01-11]
de Gheorghe Anghel

Sfântul Antipa de la Calapodești a fost cinstit duminică la Catedrala din Roman, locaș de cult care păstrează un fragment din moaștele sfântului. Liturghia a fost prezidată de Arhiepiscopul Ioachim.
Ierarhul a evidențiat personalitatea ocrotitorului eparhiei și a rememorat momentul aducerii unui fragment din moaștele sfântului la Roman.
„Părticica din moaștele Sfântului Antipa a fost adusă aici, atunci când părintele Clement Haralam (eclesiarhul Catedralei Patriarhale – n.r.) era la Muntele Athos. Eu am fost atunci cel desemnat și delegat de către Preafericitul Patriarh Daniel să merg acolo pentru a vorbi cu părintele, de pioasă amintire, Petroniu Tănase, egumenul de atunci al Mănăstirii Prodromu, care avea mare cinstire față de Sfântul Antipa și care ne-a dăruit o părticică din sfintele moaște, pe care am depus-o alături de celelalte sfinte moaște care se găsesc aici, în catedrala arhiepiscopală”.
Arhiepiscopul Ioachim intenționează să aducă încă un fragment din moaștele sfântului canonizat în 1992.
„Ne dorim să facem demersuri ca în Eparhia noastră să mai fie adusă și o altă părticică a sfântului, atunci când Catedrala din Bacău va fi dată cultului și va începe slujba în partea ei superioară, pentru faptul că acolo a fost începută pictura ei în mozaic”.
Sfântul Antipa a fost canonizat în 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, având ca zi de prăznuire 10 ianuarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 98, Ultimul acces: 2021-03-01 10:12:37