Povestea Parintelui Andrei Dosoftei si a primei biserici romanesti din Scotia | INTERVIU - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Povestea Părintelui Andrei Dosoftei și a primei biserici românești din Scoția | INTERVIU

[2021-02-17]
de Sorin Ionițe

De Crăciun, 25 decembrie 2020, s-a slujit pentru prima dată în primul lăcaș de cult al românilor din Scoția, la Dundee, unde este paroh Părintele Andrei Dosoftei.
Absolvent al Facultății de Teologie din Iași, părintele nu credea că va ajunge vreodată atât de departe de casă. Din timpul studenției a făcut voluntariat la ATOR Iași, apoi, în Marea Britanie, a lucrat în domeniul asistenței sociale, dar și în construcții sau delivery.
Părintele și-a spus povestea într-un interviu oferit pentru site-ul ecelmaibun.ro, în cadrul proiectului „Români în Scoția”.
În dialogul său cu Ioana Brusten, părintele a spus că achiziția bisericii a fost un proces uimitor de ușor prin lucrarea lui Dumnezeu și a oamenilor de bună credință. Deși au fost inițiative încă din vremea fostului paroh, și achiziția unei biserici se concretizează la aproape zece ani de eforturi, Părintele Andrei subliniază c㠄au mers lucrurile ca uns” cu clădirea actuală din Dundee.
Fondurile pentru acest lucru erau zero la data identificării bisericii. Părintele a plecat la drum cu promisiuni de la enoriași și cu o campanie online de strângere de fonduri. El a transmis mulțumiri Basilica.ro pentru că a susținut demersul. Au contribuit persoane din Elveția, Franța, Spania, Portugalia, Italia și chiar Canada sau SUA.
Unde e acasă pentru Părintele Andrei?
Spre finalul interviului, părintele Andrei Dosoftei a mărturisit că pentru el și doamna preoteas㠄niciodată acasă nu va fi Scoția”, dar cu toate acestea lucrează ca și cum aș muri acolo.
„Ce înseamnă asta din punct de vedere al viitorului? Nu stau niciodată să cuget. Așa cum n-am știut acum 7 ani că mi se va schimba macazul și voi fi în Marea Britanie, tot așa nu pot să zic ce va fi în viitor. Le iau cum vin. Și dacă Dumnezeu va îngădui să se schimbe macazul o să se schimbe, n-am ce să fac, mă dau după El, nu mă cert cu El”, a spus zâmbind clericul.
„Dar, ceea ce eu pot să fac și ceea ce m-am străduit să fac de când am venit în Marea Britanie, și în România, de fapt, la fel este să dau 100% din mine ca și cum aș muri aici. Iar dacă va fi să merg în altă parte voi da acolo 100% ca și cum aș muri acolo. Pentru că altfel voi avea regrete. Eu vreau să fac așa lucrurile pentru că nu le fac pentru mine, ci le fac pentru Dumnezeu și făcându-le pentru Dumnezeu trebuie să le trec prin oameni că așa se ajunge la El”.
Biserica din Dundee aparține de Parohia „Sf. Părinți Ioachim și Ana” și „Sf. Cruce” din Aberdeen care a fost înființată la finalul anului 2008. Până la achiziția bisericii, comunitatea și-a desfășurat activitatea liturgică în mai multe locații închiriate din Aberdeen sau Dundee.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 458, Ultimul acces: 2024-03-26 08:13:00