Cum l-a reabilitat Parintele Patriarh Daniel pe Diaconul Ion Creanga - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cum l-a reabilitat Părintele Patriarh Daniel pe Diaconul Ion Creangă

[2021-03-01]
de Ștefana Totorcea

Se știe că scriitorul Ion Creangă a fost caterisit din treapta diaconiei în 1872. După ce s-a demonstrat nedreptatea care i se făcuse, Părintele Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ridicat caterisirea.
Prin decizia cu numărul 3690 din 20 iunie 1993, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a reabilitat memoria părintelui diacon, „de acum înainte la slujbele de pomenire, parastase și comemorări de ordin religios fiind pomenit ca «diaconul Ion»“.
Scriitorul a fost judecat pentru că divorțase, mergea la teatru, se tundea și trăgea cu pușca în ciorile de pe turnul Goliei.
Despre mersul la teatru, pentru care alți câțiva clerici au fost mult mai indulgent judecați, Creangă a spus: „Am frecventat Teatrul Național de câteva ori, unde n-am văzut nimic scandalos și demoralizator, ci din contră, combaterea tuturor viciilor și susținerea de tot ce este just și ceea ce privește datoria omului către Dumnezeu și societate“.
Cât despre divorț, acesta a fost canonic, fiind vorba despre un caz de adulter din partea soției. Dar se pare că socrul lui avea o influență foarte mare asupra membrilor Consistoriului care l-au judecat pe marele clasic al literaturii române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 368, Ultimul acces: 2024-03-21 04:19:49