Primul titlu de doctor oferit unei studente greco-catolice romance la Universitatea Salesiana din Roma - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Primul titlu de doctor oferit unei studente greco-catolice românce la Universitatea Salesiana din Roma

[2021-06-09]
La Universitatea Pontificală Salesiana din Roma a fost oferit marți, 1 iunie 2021, titlul de doctor în Științele Comunicării Sociale studentei Mihaela Caba-Madarasi – trimisă în Cetatea Eternă de Eparhia Greco-Catolică de Oradea, în prezent jurnalist al Biroului de Presă EGCO. Dezbaterea publică a lucrării științifice s-a desfășurat online, iar la eveniment a luat parte și PS Virgil Bercea.

Cu o teză intitulat㠄Transdisciplinaritea și comunicarea pentru sănătate, de la analiza de conținut mediatic la antropologia comunicării” [it. „Transdisciplinarità ed health communication, dall’analisi di contenuto alla descrizione antropologica dello Homo patiens”] și o cercetare empirică desfășurată în presa online din Italia și România, candidata a obținut calificativul «Summa cum laude» (30/30). Comisia științifică a fost prezidată de rectorul Universității Salesiana din Roma, don Mauro Mantovani, fiind alcătuită de profesorii: Freni Cristiana, doctor în antropologie filosofică și profesor de filosofie a limbajului la mai multe atenee pontificale din Roma (Institutul Angelicum, Universitatea Pontificală Laterană, Academia Alfonsiană și Universitatea Salesiană din Roma), prof. Maria-Paola Piccini, doctor în cercetare aplicată a Științelor Sociale, profesor de metodologia cercetării la Universitatea Sapienza din Roma și Universitatea Pontificală Salesiana, respectiv prof. Alessandro Agostinelli, expert în sănătate publică și responsabil al centrelor sanitare ale Caritas Diocezan Roma, profesor invitat de Facultatea de Științe ale Comunicări Sociale – UPS Roma, la catedra Comunicare organizațională.
Aducând în centrul atenției transdisciplinaritatea ca viziune unitară a științei, reiterată chiar de Sanctitatea Sa Papa Francisc în Constituția apostolică «Veritas gaudium» (2018) drept deziderat al cunoașterii, și suferința umană ca experiență generatoare a unei comunicări profunde, teza de doctorat a candidatei a fost considerată un aport inovativ în domeniul comunicării pentru sănătate, cu precădere în contextual actual al sănătății mondiale. Diferențele semnificative între cele două eșantioane de studiu au dovedit nevoia unei implicări mai active în presa din România privind argumentele legate de sănătate, dar și necesitatea globală a comunicării actuale de a recunoaște dimensiune trans-personală a propriului public: omul, în continua sa căutare de sens.
***
După o licență în Psihologie obținută în țară, Mihaela Caba-Madarasi a parcurs la Roma din anul 2010 până acum întreg ciclul academic dedicat Științelor Comunicării Sociale: licența, studii de master în specialitatea Radio și televiziune (it. Media per la comunità), respectiv studiile doctorale. Cunoscută ca voce a postului Radio Maria România, unde a realizat emisiunea social㠄Timpul prezent” și alte formate radiofonice pentru tineri (2007-2010), Mihaela fost pentru un an și jumătate în Cetatea Eternă colaboratoare a redacției Vatican News România, pe atunci Radio Vatican (2014-2015). În 2019, ca jurnalist acreditat de președinția României pentru vizita apostolică a Papei Francisc în țara noastră (31 mai la 2 iunie 2019), a fost parte din transmisiunea postului de televiziune Digi24, de pe Câmpia Libertății de la Blaj, a slujbei de beatificare a Episcopilor greco-catolici martiri, celebrată de Succesorul lui Petru.
De asemenea, a îndeplinit misiunea de responsabil al Departamentului de Comunicare al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, iar momentan, pe lângă activitatea de doctorală încheiată, se bucură de rolul de mamă a doi copii (Clarissa și Francisc), în așteptarea celui de al treilea, însoțind misiunea pastorală a pr. Ștefan Madarasi în parohia Haieu-Băile „1 mai”. „Ad Maiora semper!”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 347, Ultimul acces: 2024-03-28 15:03:58