Prima Sfanta Impartasanie la Torino - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima Sfântă Împărtășanie la Torino

[2021-06-09]
foto: Mihai Bursuc
Duminică, 6 iunie 2021, comunitatea catolică românească din Torino s-a îmbrăcat iarăși în haine de sărbătoare, primind în sânul ei două fetițe gemene prin Sacramentul Sfântului Botez și însoțind alți șase copilași la prima lor întâlnire cu Isus în Preasfântul Sacrament. Ritualul liturgic, celebrat de părintele Gabriel-Ionuț Giurgică, a fost unul deosebit, îmbogățit de rugăciunile și gesturile specifice zilei deosebite.

La începutul acestuia, o mămică a încredințat copilașii preotului, comunității și însuși bunului Dumnezeu, cu bucurie, dar și cu „teama” darului prețios încredințat mâinilor omenești, cu speranța ca părinții și comunitatea să poată oferi exemple demne de urmat. Copilașii au aprins lumânările – moment unic, ca și la Botez – care au sclipit pe toată durata Liturghiei, pentru a aminti tuturor flacăra credinței care trebuie întreținută mereu aprinsă în inimi. Predica părintelui ne-a „aruncat” direct în copilăria noastră, la propria Primă Împărtășanie… pentru o clipă ne-am întors în vremea când eram copii, la primul moment intim, special cu Isus, la emoția profundă pe care am simțit-o atunci, la „fărâma de paradis care a venit în viața noastră, la fărâma de paradis care vine și locuiește în noi, nu doar o dată, prima dată, ci de fiecare dată când ne apropiem de sacramentul Euharistiei”.
Părintele a încurajat copilașii și implicit pe noi toți să nu ne „obișnuim” cu Împărtășania, să nu o facem să devină o banalitate, un gest mecanic, impersonal, ci să încercăm de fiecare dată ca apropierea cu Isus în Euharistie să fie un moment unic, deosebit, să nu uităm niciodată că îl purtăm pe Cristos în noi și cu noi, să fim mărturii vii ale iubirii dumnezeiești în această societate în care există riscul ca „creștinul să fie indiferent la indiferență”, cum spunea Umberto Casale. Sfânta Liturghie a continuat cu reînnoirea făgăduințelor făcute la Botez și cu rugăciunea credincioșilor recitată de părinții copilașilor care urmau să îl primească pentru prima dată pe Isus, copilași care cu emoție și bucurie au dus darurile la Ofertoriu: potirul cu trupul lui Isus (în această zi Biserica din Italia a celebrat sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului), lumânare (flacără a credinței vii), catehismul cu rozariul (mulțumire Maicii cerești pentru protecția și ajutorul acordat în această perioadă), fructe (rodul muncii fizice) și flori (binecuvântare a ochilor și a sufletului).
A urmat momentul mult așteptat al uniunii intime cu paradisul, fiecare copilaș împreună cu familia primindu-l pe Isus în inimă, pe versurile cântecului „Chi ci separera dal tuo amore” („Cine ne va despărți de iubirea ta”), interpretat cu o emoție deosebită de către cor, emoție transmisă, de altfel, în toate cântecele care au însoțit în această zi Sfânta Liturghie. Gânduri de mulțumire s-au îndreptat către bunul Dumnezeu și Sfânta Fecioară Maria; către părintele Gelu Miclăuș și părintele Gabriel care cu dragoste frățească, răbdare și bucurie au pregătit copilașii și familiile lor pentru acest moment unic, prezenți în orice moment pentru a dărui suport și încurajare întregii comunități; către catehete: puncte de reper și lumină pentru copilașii care se apropie timid de Isus; către corul comunității care ne uimește duminică de duminică cu cântări deosebite; către fiecare dintre noi, mădulare ale comunității românești și creștine.
Nu putem încheia această frumoasă sărbătoare fără gândul Sfântului Părinte Papa Francisc: „Din Euharistie, Sacrament al iubirii, se nasc drumuri autentice de credință, comuniune și mărturie”. Ne dorim ca viața acestor copilași să reflecte gândurile și intențiile Sfântului Părinte, rugăciunile noastre însoțindu-i în acest parcurs! (Tatiana Ghiurca pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 40, Ultimul acces: 2021-07-21 05:11:54